Levelsystemet i cheerleading

 

Udover at cheerleading som alle andre sportsgrene er inddelt i aldersgrupper, så er cheerleading også opdelt i levels. Levels indenfor cheerleading går fra level 1 til level 6, hvor 1 er det laveste level, og 6 er det højeste.

 

Et level angiver sværhedsgraden af de elementer, som indgår i de rutiner, som holdene skal udføre til konkurrencer og stævner. Cheerteknisk handler det om sværhedsgraden af stunts, baskets, pyramider og tumbling. Hvert level indeholder krav til, hvor svære skills der må udføres. Levelsystemet er blandt andet lavet for at opnå den bedste og rette progression – derved sikrer vi, at vores udøvere lærer ting skridt for skridt og at deres udvikling derved sker gradvist jo dygtigere de bliver.

 

Jo højere level, jo sværere og vildere skills må der udføres.

 

Et øvet hold i en ung aldersgruppe kan altså i realiteten godt være på et højere level end et nybegynderhold i en ældre aldersgruppe. Hvilket level, holdet tildeles, afhænger af det forventede niveau på holdet og hos atleterne.

 

I Aarhus Tigers Cheerleaders bakker vi op om levelsystemet og den rette progression. I klubben har vi hold i alle levels, som tilbydes på national plan, og vi er derfor repræsenteret med et hold på hvert level fra 1 til 6.

 

Levels indikerer niveau, men det er også en måde at sikre at sikkerheden spiller en væsentlig rolle. Der er skarpe regler for hvad man må og ikke må indenfor de forskellige levels og dette er udelukkende for at have sikkerheden i orden. Dette betyder også, at der er regler for hvor højt et level en given aldersgruppe må være på.

 

Tiny (udøvere fra 3-8 år) kan kun opvise på level 1. Mini (udøvere fra 8-12 år) kan maksimum konkurrere på level 3, og det højeste level i Youth-kategorien (udøvere fra 12-15 år) er level 4. Juniorhold (udøvere fra 15-19 år) må konkurrere på level 5. Det er altså kun seniorhold (udøvere på 16 år og op), som kan konkurrere i level 6, da man her må lave så svære skills, at det ikke ses forsvarligt for aldersgruppe herunder.